Terapiaa arjessa selvyitymiseen

 

Koottuja lehtiartikkeleita:

 

Pyhtään lehti 19.12.2006

· Heli Luukkainen aloittanut perheterapia yksityisvastaanoton

                          - AS

—————————————————————————--

 

Kaupunkilehti Ankkuri Nro 84 25.10.2006

· Huumeet vahvasti mukana arjessa

 

Artikkelit

Päiväys:15.02.2007

Perheterapia Heli Luukkainen Tmi

KIMMO MUTTILAINEN - KE 25.10.2006

Huumeet vahvasti mukana arjessa

Kotka, Kouvola
Huumeet ovat ongelma sekä eteläisessä että pohjoisessa Kymenlaaksossa. Kouvolassa hoitoon
hakeutuvien määrä on lisääntynyt kuluvan syksyn aikana – Kotkassa jo parin vuoden ajan. Huumeet työllistävät myös laaksokunnan poliiseja.
– Ensimmäisen kerran kahteen vuoteen meillä on asiakkaita jonoksi asti, Kotkassa sijaitsevan Kymen A-klinikkatoimen perhekeskus- ja huumeklinikan ts. vastaava sosiaaliterapeutti Heli Luukkainen kuvaa kehityksen suuntaa.
Kotkan A-klinikalla uskotaan asiakaskäyntien kasvaneen ns. korvaushoitoprojektin myötä: kaksi vuotta sitten Kotkan huumeklinikalla kävi 7000 asiakasta. Tämän vuoden syyskuuhun mennessä käyntejä on jo yli 9000.
– Kun asiakkaalla on vaikeuksia hankkia lisää huumausaineita, hakeutuu hän yleensä hoitoon, Kouvolan A-klinikan huumetyöntekijä, sairaanhoitaja Matti Olenius lisää.
Kouvolan A-klinikan huumevierotusyksikön yksikköjohtaja Antti Immonen ei usko, että huumausaineriippuvaisten hoidon tarve vähenee lähivuosien aikana, vaikka koko maan mittakaavassa huumausaineiden käyttö näyttääkin tasoittuneen.
– Kokeilukäyttäjien ongelmat näkyvät meillä vasta vuosien päästä. Me tiedämme vain niistä käyttäjistä, jotka hakeutuvat meille hoitoon, Immonen toteaa.

A-klinikoita työllistävät eritoten opiaatti- ja amfetamiiniriippuvaiset. Luukkainen näkee, että monesti asiakkaalla on taustalla myös muita ongelmia.
– Mielestäni huumeiden, alkoholin ja lääkkeiden sekakäyttö on yleistynyt. Kannabisaineiden käyttö on myös hyvin yleistä ja niiden vaaroja usein vähätellään. Lisäksi taustalla voi olla alkavia mielenterveysongelmia, sosiaaliterapeutti Heli Luukkainen sanoo.

Niin sanotut viihde- ja vapaa-aikakäyttäjät ovat oma lukunsa. Heistä harva hakeutuu hoitoon, koska monet eivät pidä käyttöään edes haitallisena saati ongelmana.
– Se on hyvä merkki, jos viikonloppukäyttäjä alkaa huolestua omasta terveydestään ja hakeutuu siten hoitoon. Kun heidän kanssa keskustelee, paljastuu usein taustalta muita ongelmia, kuten alkoholin arkikäyttöä, Heli Luukkainen toteaa.

Kotkan poliisin rikoskomisario Juha Junkkari kertoo huumausaineisiin liittyvien rikosten työllistävän poliisia.
– Alueelta löytyy kohtuullisen paljon käyttäjiä, Junkkari sanoo.
Viime vuonna esimerkiksi Kotkan kihlakunnan alueella kirjattiin 225 käyttörikosta, kun tänä vuonna niitä on ollut jo 176. Huumausainerikoksia oli viime vuonna 75 ja tänä vuonna niitä on kertynyt 53.

Huumausainerikosten paljastuminen on pitkälti kiinni poliisin panostuksesta.
– Viime vuosien aikana olemme panostaneet valvontaan ja se on tuottanut tulosta, Kouvolan poliisin huumerikosyksiköstä kerrotaan.
Sekä Kotkan että Kouvolan poliisi näkee huumausainerikoksilla olevan selvää yhteyttä omaisuusrikoksiin.
– Huumeiden käyttäjien pitää löytää keino rahoittaa käyttäminen ja silloin astuvat kuvaan omaisuusrikokset, kuten näpistykset ja varkaudet. Uskon myös, että huumausaineiden alaisena kynnys tehdä muita rikoksia alenee, Junkkari päättää.

Huumeet vievät käyttäjänsä monesti harmaalle alueelle – rikollisuuden pariin. Syöksykierre kohti vankilaa ja terveydenmenettämistä on silloin valmis. Kuvat: Juha Kärkkäinen.